Het IPCC rapport: de laatste wake up call?

Het kan niemand ontgaan zijn: het recente IPCC rapport over de klimaatontwikkeling laat niets aan onduidelijkheid over. De pessimistische voorspellingen van 10 jaar geleden zijn uitgekomen. Sterker nog, de situatie is nog zorgelijker. 

Een korte opsomming:

  • de CO2 concentratie in de atmosfeer is op z’n hoogst in de laatste 2 miljoen jaar
  • de zeespiegel stijgt het sterkst in de afgelopen 3000 jaar
  • het zeeijs is op het laagste niveau in de afgelopen 1000 jaar
  • de gletsjers smelten het hardst in de afgelopen 200 jaar

Uit het rapport blijkt tevens dat we zullen worden geconfronteerd met:

  • meer en intensere hittegolven
  • meer hittegolven in de oceanen
  • meer en vaker zware regen
  • vaker droogte
  • meer zware tropische cyclonen

Er kan geen twijfel meer zijn dat de menselijke activiteiten verantwoordelijk zijn voor deze veranderingen. Zonder drastisch ingrijpen zal de aarde in 2040 reeds 1,5 graad warmer zijn en zal de zeespiegel stijgen tot problematische hoogte; met name voor Nederland. Doen we niets of te weinig, dan zal een hogere temperatuurstijging de aarde grotendeels onbewoonbaar maken. Bij de wetenschappers bestaat de consensus dat we spoedig op een onomkeerbaar kantelpunt komen te staan. 

Een serieuze wake up call dus.

Nederland moet in actie komen. 
Internationaal zullen drastische maatregelen moeten worden genomen om tot echte veranderingen te komen. Wij hebben in Nederland vaak de neiging om te denken dat wij het goed doen en de andere landen meer moeten doen. Helaas is dit vaak niet het geval. Neem als voorbeeld het percentage duurzaam opgewekte energie: hier bungelen wij in Europa onderaan met 9% duurzaam opgewekte energie. Alleen Luxemburg en Malta doen het slechter. Noorwegen en IJsland zitten respectievelijk op 75% en 78%.
Op nationaal niveau zal onze regering dus duidelijke keuzes moeten maken, richting moeten geven en overgaan tot actie. 

Maar wat kan ik als individu nu concreet doen? 
Het antwoord hierop is helemaal niet zo moeilijk. Wees bewust van de keuzes die je maakt! Dit kan van alles zijn. Eet bewuster, koop bewuster, reis bewuster. En woon bewuster. Een hele concrete manier om als individu bij te dragen, is het verduurzamen van de eigen woning door deze goed te isoleren en zelf duurzame elektriciteit op te wekken. Met de Gemeentelijke Verduurzaming Regeling kunt u met hulp van de gemeente uw woning verregaand verduurzamen en tot wel 70% CO2 reductie realiseren. Dit zonder dat u hier zelf een investering hoeft te doen en zonder dat u woonlasten hierdoor stijgen. Zo eenvoudig is het!

Uw gemeente kan uw de Gemeentelijke Verduurzamingsregeling aanbieden. Vraag uw gemeente of zij al mee doet. Dan dragen we samen ons steentje bij!