Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over de GVR, baatbelasting en gemeente.

Vragen over GVR

Nee, de regeling is voor alle woningeigenaren toegankelijk.

Tijdens een inspectie wordt je gehele woning ingemeten. Vervolgens bepalen we welke verduurzamingsmaatregelen voor jouw woning mogelijk zijn. Op basis van deze gegevens berekenen we de huidige energievraag van je woning en het effect van de aangeboden maatregelen om te kunnen vaststellen wat de nieuwe energievraag wordt. Voor deze berekening gebruiken we de wettelijke norm, de NTA 8800. Dit is vanaf 2021 de norm voor het berekenen van energieprestaties van gebouwen en dus woningen. De berekende energiebesparing wordt doorvertaald in de mogelijke besparing op de energierekening op basis van de gemiddelde energieprijzen.
Ja, bij GVR blijft het bedrag van de heffing hetzelfde gedurende de hele looptijd van 30 jaar. Voor elke woning wordt dit bedrag apart bepaald. Dat gebeurt op basis van de maatregelen die nodig zijn
Er kan altijd vervroegd afgelost worden. Hierbij worden de resterende betaaltermijnen in één keer afgelost. Deze mogelijkheid is opgenomen in het contract dat we met elkaar afsluiten.
De gemeentelijke heffing rust op de woning. Dit betekent dat de heffing aan het huis gekoppeld is en niet aan jou, als woningeigenaar. Bij verkoop van de woning gaan de resterende heffingstermijnen over op de nieuwe eigenaar.
De gemeentelijke heffing rust op de wonWij doen per individuele woning een aanbod met mogelijke maatregelen. Als woningeigenaar bepaal jij uiteindelijk zelf welke maatregelen jij laat uitvoeren. Jij doorloopt dit project samen met een adviseur, die jou adviseert en begeleidt in het gehele proces. In de uitvoering van de maatregelen word jij volledig ontzorgd in samenwerking met professionele partners. ing. Dit betekent dat de heffing aan het huis gekoppeld is en niet aan jou, als woningeigenaar. Bij verkoop van de woning gaan de resterende heffingstermijnen over op de nieuwe eigenaar.
Het is strafbaar wanneer er geen rekening wordt gehouden met beschermde diersoorten zoals vleermuizen. De spouwmuren worden standaard vleermuis-vrij gemaakt. We hebben een natuurkalender die rekening houdt met het momentum van natuurvrij maken en wanneer we de isolatie kunnen toepassen. Het natuurvrij maken brengt extra kosten met zich mee, welke ook in de regeling worden betrokken en niet apart worden gefactureerd.
Wij nemen beschikbare subsidies mee wanneer de gemeente dit ondersteunt. Hoe de subsidies worden gesaldeerd met GVR hangt af van de afspraken die wij met de gemeente maken. Check de website van GVR voor meer informatie.

Vragen over stapsgewijs verduurzamen

Waarom betaalt de gemeente mee aan het verlagen van mijn energierekening?
Nederland wil minder gas en kostbare grondstoffen gebruiken. Dat is beter voor onze portemonnee en de planeet. Hiervoor willen we huizen beter isoleren. Door je woning te isoleren, verlaag je het energieverbruik in je woning. Hiermee hou je meer geld over in je portemonnee én het is goed voor het milieu. De gemeente heeft voor jou subsidie beschikbaar. Hiermee kun je (bijna) gratis één of twee isolerende maatregelen laten uitvoeren. Je hoeft dit bedrag niet voor te schieten.
Om mee te doen met onze inkoopactie controleer je eerst op onze website of er een actie loopt in jouw gemeente. Als er een actie loopt, meld je je aan via de site. Je ontvangt advies en een vrijblijvende offerte. In overleg met de uitvoerder bepaal je wanneer je jouw isolatiemaatregel laat plaatsen.
Wanneer je interesse hebt om je huis te verduurzamen via een inkoopactie, komt een onafhankelijk adviseur bij je thuis om de mogelijkheden te bekijken. Tijdens dit huisbezoek controleert de adviseur of de aangevraagde isolatiemaatregel mogelijk is en adviseert over het beste materiaal. Op basis hiervan krijg je persoonlijk advies en ontvang je op maat gemaakte offertes.
Het huisbezoek is gratis, ongeacht voor hoeveel maatregelen de adviseur langskomt.
De Woonpas betaalt de factuur voor je, tot maximaal het bedrag dat in de brief en op de gemeentepagina staat. Je hoeft dit dus zelf niet voor te schieten. Is het factuurbedrag hoger, of ga je akkoord met meer maatregelen dan de gemeente aanbiedt? Dan ontvang je van de uitvoerder een (rest)factuur, die je zelf direct aan de uitvoerder betaalt.
Kies je voor duurzame maatregelen, zoals spouwmuur- en vloerisolatie of isolatieglas? Dan kun je mogelijk gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) van de Rijksoverheid. Hiermee kun je tot 30% van de aanschafwaarde terugkrijgen. Kijk voor meer informatie op onze website. [Link naar subsidie pagina]

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren. Kijk voor meer informatie op onze website. 

Vragen over maatregelen

Je kunt overcapaciteit altijd terug leveren aan het energienet. Tot 2027 geldt hiervoor de zogenaamde salderingsregeling. Deze stop is bij GVR meegenomen in de berekening van de heffing. Ondanks het verdwijnen van de salderingsregeling, is de levensduur van zonnepanelen nog altijd hoger dan de terugverdientijd. Zonnepanelen blijven daarmee in onze ogen naast de maatschappelijke voordelen ook een waardevolle financiële investering.
Nee, wij bieden op dit moment geen isolatiemaatregelen voor enkelsteens muren aan. Een oplossing voor het isoleren van een enkelsteens muur is vaak een voor- of achterzetwand. Dit is echter een ingrijpende en kostbare maatregel die niet altijd toepasbaar is, waardoor De Woonpas deze optie niet grootschalig aanbiedt.
Vloerisolatie wordt onder de vloer aangebracht, is geschikt voor kruipruimtes van minstens 50 cm hoog en heeft een betere isolatiewaarde dan bodemisolatie. Bodemisolatie wordt als een laag op de bodem van de kruipruimte gelegd, is ideaal voor kruipruimtes lager dan 50 cm, houdt de lucht boven het isolatiemateriaal droog en drijft mee omhoog bij stijgend grondwater, wat muffige geurtjes voorkomt. Onze onafhankelijke adviseurs helpen je bij het maken van de juiste keuze.
Isolatieglas, zoals HR++ glas dat wij gebruiken, gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Na deze periode kan de isolatiewaarde verminderen doordat de gasvulling tussen de glaslagen langzaam ontsnapt en de isolerende coating minder effectief wordt. Als je merkt dat er condensatie ontstaat tussen de glaslagen, is dit een teken dat het glas zijn isolerende werking verliest en aan vervanging toe kan zijn.
Wij isoleren hellende daken vanuit de binnenkant, omdat dit de eenvoudigste manier is om het dak te isoleren. Daarbij valt het isoleren vanaf de buitenkant onder renovatie en daarom niet onder de verduurzamingsregeling.